5 σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν γυμνάζεστε αρκετά σκληρά

 

Αν και κάθε είδους σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από το τίποτα, κάποια προπονητικά πλάνα είναι καλύτερα από άλλα όσον αφορά τη συνολική αποτελεσματικότητα. Ενώ μπορεί να σκεφτείτε ότι κάνετε μια καλή προπόνηση ξοδεύοντας μια ώρα περπατώντας στον διάδρομο, παρακολουθώντας την αγαπημένη σας εκπομπή, η αλήθεια είναι, ότι αν φεύγετε από το γυμναστήριο με το μακιγιάζ σας απολύτως ανέπαφο, κατά πάσα πιθανότητα δεν γυμνάζεστε αρκετά έντονα.

Αλλά το φρέσκο πρόσωπο δεν είναι το μόνο σημάδι που θα σας πει ότι δεν κάνετε μια αποτελεσματική προπόνηση στο γυμναστήριο. Αν η προπόνησή σας δεν αποδίδει πια, τότε ένας από τους παρακάτω πέντε λόγους θα μπορούσε να φταίει.

 

1. Πιάνετε την κουβέντα

Μια βόλτα με ένα φίλο είναι ένας ωραίος τρόπος για να περάσει η ώρα, αλλά όχι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος ή να βελτιώσετε την αντοχή σας. Με απλά λόγια, αν μπορείτε να κάνετε μια ολόκληρη κουβέντα κατά τη διάρκεια της προπόνησης σας , τότε δεν ασκείστε αρκετά σκληρά. Ίσως να μπορείτε να πείτε δύο σύντομες φράσεις, αλλά αν είστε σε θέση να τραγουδάτε γεμάτοι ζωντάνια, ενώ τρέχετε, μάλλον θα πρέπει να επαναξιολογήσετε το προπονητικό σας πρόγραμμα.

 

2. Δε νιώθετε τίποτα την επόμενη ημέρα

No pain, no gain. Ένας καλός τρόπος για δείτε αν έχετε γυμναστεί αρκετά είναι να περιμένετε 24 ώρες και να δείτε πώς θα αισθάνεστε . Όταν ασκείστε, προκαλείτε μια μικρή καταστροφή στις μυϊκές ίνες που αποτελούν τους μύες σας . Οι μύες στη συνέχεια προσαρμόζονται, «επιδιορθώνονται» και με αυτό τον τρόπο δυναμώνουν. Ουσιαστικά, αυτό που θα πρέπει να αισθάνεστε είναι ένα μέτριας έντασης πιάσιμο μετά από μια προπόνηση. Στην αντίθετη περίπτωση, τα ερεθίσματα που δώσατε στους μύες σας δεν ήταν αρκετά ώστε να έχετε και αποτελέσματα. Από την άλλη, το υπερβολικό πιάσιμο που θα σας εμποδίζει στις καθημερινές σας δραστηριότητες, θα σημαίνει ότι το παρακάνατε!! Δώστε στους μύες σας μια ημέρα ξεκούρασης, προπονώντας άλλη μυϊκή ομάδα από αυτήν της προηγούμενης ημέρας, ώστε να έχουν χρόνο να ξεκουραστούν, να αναδομηθούν και κατ’ επέκταση να προετοιμαστούν για μεγαλύτερη επιβάρυνση.

 

3. Δεν αλλάζετε την ένταση της άσκησής σας

Αν το προπονητικό σας πρόγραμμα δε σας προκαλεί μέτρια κόπωση, τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να αυξήσετε την ένταση της άσκησής σας.  Αν επιθυμείτε να βελτιώσετε τη μυϊκή σας αντοχή, να τονώσετε τους μύες σας και να διαμορφώσετε το σχήμα του σώματος σας, αυξήστε τις επαναλήψεις με μέτρια αντίσταση (π.χ. κάντε 20-25 επαναλήψεις αντί για 15). Όσο για την  καρδιοαναπνευστική προπόνηση, προσπαθήστε να αυξήσετε την ταχύτητα ή δοκιμάστε να κάνετε διαλειμματική προπόνηση εναλλάσσοντας την ταχύτητα είτε με χρόνο είτε με απόσταση.  Ακριβώς επειδή το σώμα σας προσαρμόζεται διαρκώς, αν κάνετε συνεχώς τα ίδια πράγματα τότε δε θα το ενεργοποιήσετε ώστε να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Να έχετε υπόψη σας πως όσο περισσότερο καιρό γυμνάζεστε τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια χρειάζεται να δαπανήσετε ώστε να υπάρχει συνεχώς πρόοδος.

 

4. Δεν συνδυάζετε περισσότερα είδη άσκησης

Δεν αρκεί μόνο να αυξήσετε την ένταση της άσκησής σας, ανάλογα με τον προπονητικό σας στόχο, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό να έχετε ποικιλία στην προπόνηση σας. Γίνετε δημιουργικοί! Οι ασκούμενοι που γυμνάζονται σωστά δε μένουν προσκολλημένοι σε ένα είδος άσκησης, αλλά δοκιμάζουν και άλλες. Αν κάθε φορά κάνετε, για παράδειγμα, μόνο squat και κάμψεις δικεφάλων, προκαλείτε ανισορροπία στο σώμα σας αλλά είναι και βαρετό. Μη διστάζετε να δοκιμάζετε άλλες μεθόδους εκγύμνασης από φόβο μη νιώσετε άβολα. Αν είστε δρομέας, δοκιμάστε να κάνετε ελεύθερα βάρη. Αν επιλέγετε να σηκώνετε μόνο βάρη, κάντε μια αλλαγή εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα σας με Pilates ή Yoga για εξισορρόπηση της αναλογίας της δύναμης και της ευλυγισίας στο σώμα σας.  Μη κάνετε όλες τις αλλαγές κατευθείαν, αλλά ξεκινήστε να «προκαλείτε» το σώμα σας κάνοντας κάτι που δεν είναι συνηθισμένο να κάνει.

 

5. Δε βλέπετε τις αλλαγές στο σώμα σας

Αυτό δε σημαίνει πως αν δε δείτε αλλαγές μέσα σε μία εβδομάδα θα πρέπει να τα παρατήσετε! Άλλωστε, πόσο καιρό σας πήρε για να φτάσει το σώμα σας εκεί που είναι αυτή τη στιγμή; Αλλά τι συμβαίνει αν γυμνάζεστε διαρκώς και τρέφεστε υγιεινά για αρκετούς μήνες και δεν έχετε παρατηρήσει την παραμικρή διαφορά στο σώμα σας - πάντα σε συνάρτηση με το στόχο σας φυσικά; Αν συμβαίνει αυτό, τότε μάλλον θα πρέπει να επανεκτιμήσετε την προπονητική σας ρουτίνα. Ακολουθώντας τον σωστό δρόμο θα πρέπει να υπάρχει βελτίωση και να βλέπετε αλλαγές, έστω και μικρές αλλά οπωσδήποτε κάποιες!!