Εσείς επιλέγετε τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις κοιλιακών;

Μια αναμφισβήτητη επιθυμία των ανθρώπων που ασκούνται ή προσπαθούν να μπουν σε ένα πρόγραμμα άσκησης, είναι το πώς θα καταφέρουν να τονίσουν τους κοιλιακούς τους, ώστε να έχουν μια σμιλεμένη κοιλιά που θα κάνει θραύση! Συνήθως μανιώδεις αθλούμενοι είναι πολύ πρόθυμοι να μοιραστούν το δικό τους «μυστικό» για την επιτυχία, ωστόσο ποια είναι η καλύτερη και πιο αποδοτική διαδρομή για το απόλυτο six pack; Πρόσφατη μελέτη, που διεξήχθη από το εργαστήριο Βιομηχανικής στο Σαν Ντιέγκο, αξιολόγησε τις 13 από τις πιο δημοφιλείς ασκήσεις κοιλιακών και τις κατέταξε από την καλύτερη προς τη χειρότερη.

 

Τα αποτελέσματα…

Μετά από εκτεταμένη συλλογή δεδομένων και η ανάλυση, ο Δρ Φράνσις και οι συνεργάτες του, διαπίστωσαν ότι οι ασκήσεις που απαιτούν συνεχή κοιλιακή σταθεροποίηση, καθώς και περιστροφή του σώματος, παρήγαγαν την πιο έντονη μυϊκή δραστηριότητα στους πλάγιους κοιλιακούς.

 

Το Top 3 στη λίστα των πιο αποτελεσματικών ασκήσεων ήταν:

1)      Τα ροκανίσματα «ποδήλατο» (bicycle maneuver)

2)      Η «ρωμαϊκή καρέκλα» (captain’s chair)

3)      Οι ασκήσεις στην ελβετική μπάλα (ως εξοπλισμός άσκησης για το σπίτι και για το γυμναστήριο).

Παρόλο που οι ασκήσεις στη μπάλα ενεργοποίησαν λιγότερο τους πλάγιους κοιλιακούς και τον ορθό, συγκριτικά με τις άλλες 2 ασκήσεις που είναι στην κορυφή, κατάφεραν  να παράγουν σημαντικά τη μικρότερη δραστηριότητα στον ορθό μηριαίο, γεγονός που τις κατέταξε αναμφισβήτητα, στις καλύτερες ασκήσεις στο σύνολο.

Δεν ήταν όλες οι παραλλαγές των ασκήσεων το ίδιο αποτελεσματικές. Τα ροκανίσματα με τεντωμένα χέρια και τα ροκανίσματα με το πάτημα της φτέρνας έχουν αποδειχθεί ότι είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικά από τα κλασικά ροκανίσματα.

Όσον αφορά εξοπλισμούς του εμπορίου όπως το Torso Track, φάνηκε να είναι οριακά πιο αποτελεσματική η ενεργοποίηση του κορμού συγκριτικά με τα παραδοσιακά ροκανίσματα. Ωστόσο, αυτό το όφελος μάλλον αντισταθμίζεται από τη δυσφορία που προκαλείται στην περιοχή της μέσης, όπως αναφέρθηκε από ένα σημαντικό αριθμό ατόμων που το χρησιμοποίησαν.

Οι εξοπλισμοί που διατηρούν τον αυχένα σταθερό (π.χ. Ab Roller), αποδείχθηκε ότι ουσιαστικά δεν έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα συγκριτικά με τα κλασικά ροκανίσματα, ενώ εξοπλισμοί που έχουν και κάθισμα (π.χ. Ab Rocker) φάνηκε να είναι έως και 80% λιγότερο αποτελεσματικά.

Enjoy the Fitness Journey & your toned abs!