Aqua Pilates

Θα αναρωτιέται κανείς γιατί να επιλέξει το Aqua Pilates και όχι το Aqua Aerobic ή την παραδοσιακή μέθοδο Pilates;  Πρόκειται για κάτι πράγματι διαφορετικό ή αποτελεί ένα νέο trend;

Τα οφέλη του νερού και της σωματικής δραστηριότητας μέσα σε αυτό είναι δεδομένα. Ωστόσο, το Aqua Pilates πετυχαίνει τον αρμονικό συνδυασμό της άσκησης με ελάχιστες φορτίσεις στο σώμα αλλά ταυτόχρονα και με την αυξημένη ενεργοποίηση του πυρήνα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ασκήσεις εδάφους (Mat Pilates) και των μηχανημάτων μετατρέπονται σε ασκήσεις βασισμένες στο νερό.

Πρόκειται για μέθοδο παρόμοια με την παραδοσιακή μέθοδο Pilates, ακριβώς επειδή στοχεύει στην επιμήκυνση του σώματος και στην ενδυνάμωση των κοιλιακών αλλά και των μυών της πλάτης. Επιπλέον, βοηθά στην βελτίωση της στάσης σώματος και της ισορροπίας. Είναι απαραίτητο να τονιστεί η σπουδαιότητά του σε άτομα με προβλήματα υγείας, όπως η αρθρίτιδα, η σκολίωση και η χρόνια παχυσαρκία.

Στο Aqua Pilates, ως επί το πλείστον, χρησιμοποιείται ελάχιστος εξοπλισμός, καθώς το μυϊκό σύστημα από μόνο του σε συνδυασμό με το νερό αποτελούν την ιδανική αντίσταση για μια ικανοποιητική προπόνηση όλου του σώματος. Το νερό επιτρέπει  στους ασκούμενους να εστιάζουν στην ρευστότητα των κινήσεων τους και τους δίνει μια αίσθηση χάρης, η οποία τους βοηθά να βελτιώσουν την εικόνα του σώματος τους, την ψυχική αλλά και τη συναισθηματική τους υγεία. Το μόνο που πραγματικά χρειάζεται κανείς για να κάνει Aqua Pilates είναι μια πισίνα. 

Σε ορισμένες ασκήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν noodles ή για αυτούς που αναζητούν μια πιο έντονη προπόνηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν γάντια ώστε να τονώσουν τα χέρια και τους ώμους τους. Η ταυτόχρονη εφαρμογή των βασικών αρχών του Aqua και του Pilates αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο άσκησης για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, όλες τις ηλικίες καθώς και όλους τους σκοπούς.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και αν το υγρό στοιχείο αποτελεί ένα ασφαλή τρόπο εκγύμνασης, δεν παύει να είναι σημαντικό να καθοδηγήστε από πιστοποιημένο Aqua Pilates Instructor ή να καθοδηγείτε τους ασκούμενούς σας έχοντας εκπαιδευτεί να το κάνετε σωστά!