Aqua Bands

Η άσκηση στο νερό αναμφισβήτητα μπορεί να βελτιώσει  τη συνολική φυσική σας κατάσταση.  Ακόμη και αν οι κολυμβητικές σας ικανότητες είναι ελλιπείς, μπορείτε να απολαύσετε το aqua σε ρηχά νερά ή χρησιμοποιώντας μια ζώνη επίπλευσης στο βαθύτερο μέρος της πισίνας.  Επιπλέον, λόγω της λόγω της άνωσης του νερού και των θερμομονωτικών του ιδιοτήτων  μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού. Η αίσθηση της άνεσης στο νερό προσφέρει μεγαλύτερη συχνότητα  και διάρκεια της άσκησης σε σύγκριση με ένα μάθημα aerobic στο έδαφος, ειδικά αν είναι κανείς υπέρβαρος, έχει αρθρίτιδα ή περιορισμένη κινητικότητα.

Η άσκηση με αντιστάσεις βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στο έδαφος λειτουργεί ενάντια των επιδράσεων της βαρύτητας. Η ενδυνάμωση στο νερό μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή που έχει συνηθίσει κανείς κάνοντας βάρη ή ασκήσεις ενδυνάμωσης στο έδαφος (με βάρος του σώματος και άλλους εξοπλισμούς) αλλά επιτυγχάνεται αποτελεσματικά με τη βοήθεια ειδικών εξοπλισμών.

Τα bands (λάστιχα αντιστάσεων) είναι ένας από τους ευρέως γνωστούς εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της έντασης της προπόνησης στο νερό.  Οι ασκούμενοι με bands επωφελούνται από την αυξημένη πυκνότητα που  δίνει την αίσθηση της μεγαλύτερης δυσκολίας στην εκτέλεση των ίδιων ασκήσεων σε βαθιά νερά όπως και στο έδαφος και αντοχή του νερού που αναιρεί την έλξη της βαρύτητας . Η θερμοκρασία του νερού και ο τρόπος με τον οποίο υποστηρίζει τις αρθρώσεις και το σωματικό βάρος μειώνει την αντίληψη της προσπάθειας που απαιτείται.  Σε σύγκριση με την άσκηση στο έδαφος, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιείται περισσότερο οξυγόνο στην άσκηση στο νερό, αλλά ότι αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί περισσότερο στην άσκηση στο έδαφος.

Να θυμάστε πως είναι σημαντικό να σας καθοδηγούν instructors που έχουν εκπαιδευτεί σωστά για κάθε εξοπλισμό ή να καθοδηγείτε τους ασκούμενούς σας έχοντας εκπαιδευτεί να το κάνετε σωστά!