Το τέλος μια δεκαετίας και η αρχή μιας νέας…

Μια έρευνα διαφορετική από τις άλλες είναι αυτή του τμήματος Μάρκετινγκ των Πανεπιστημίων Νέας Υόρκης και Καλιφόρνιας η οποία απέδειξε ότι τα άτομα που βρίσκονται σε ηλικίες πριν την αλλαγή μιας δεκαετίας (π.χ. 29, 39, 49, κοκ) έχουν την τάση να ψάχνουν ένα νόημα στη ζωή τους και να παίρνουν μια καθοριστική απόφαση θετική ή αρνητική σχετικά με την εύρεση ενός τέτοιου στόχου.

Δείγμα:

• Ενήλικες 25-64 ετών στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονταν συνταξιούχοι και άτομα ηλικίας 18-24, που εισέρχονται στην ενήλικη ζωή με στόχους και  απόκτηση δικαιωμάτων από την κοινωνία.

Υπόθεση:

·  Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο τέλος μιας δεκαετίας, λόγω της τάσης τους να κάνουν έναν απολογισμό της προηγούμενων ετών και μια αυτοαξιολόγηση όσων έχουν καταφέρει,  θα βρουν τρόπους που είτε θα τους βοηθήσουν να βρουν ένα στόχο και να τον πραγματοποιήσουν είτε θα μειώσουν τις πιθανότητες να βρουν ένα νόημα στη ζωή τους.

·  Ένας τρόπος της αναζήτησης νοήματος είναι η προσπάθεια εύρεσης νέων στόχων στη ζωή που μεγεθύνει την αίσθηση της αποτελεσματικότητας, του αυτοσεβασμού και του σκοπού.  Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ανέμεναν τα άτομα ηλικίας που έληγε σε «9» (π.χ. 29, 39, 49, κλπ) να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για αγώνες μαραθωνίου πολύ πιο έντονα από τους υπόλοιπους.

Εμείς θα παρουσιάσουμε τα δεδομένα που αφορούν στην εκδήλωση θετικής συμπεριφοράς (απόφαση να τρέξουν ένα μαραθώνιο ή να κάνουν εντονότερη άσκηση).

Αναλυτικά:

1)  Στο ερώτημα «ποια ηλικία θεωρούν σημαντικότερη», το 46,4% επέλεξε ηλικία που έληγε σε 0 (π.χ. 30, 40, κλπ). Σε αντίθεση με τις ηλικίες 18 και 21, οι ηλικίες που λήγουν σε 0 είναι βαρυσήμαντες γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται υποκειμενικά διαφορετικοί  σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και όχι επειδή επιβάλλονται αντικειμενικές αλλαγές στη ζωή τους.  Επειδή η έναρξη μιας νέας δεκαετίας αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό όριο ανάμεσα στα στάδια της ζωής και λειτουργεί ως δείκτης προόδου, οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην αξιολόγηση της ζωής τους στο τέλος μιας δεκαετίας παρά σε μια άλλη ηλικία.

2)  Ανάμεσα στα ερωτήματα φύλου, ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης, αριθμό παιδιών, αν ζουν με τους γονείς τους και αν εργάζονται, υπήρχε και το ερώτημα «πόσο συχνά αμφισβήτησαν το νόημα ή το σκοπό της ζωής τους».  Σε αυτό, το 46.7% απάντησε με «4=συχνά», το 35.8% με «3», το 13.2% με «2» και το  4.2% με «1=ποτέ». Το ιδιαίτερο στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι τα άτομα ηλικίας που έληγε σε «9» έδειξαν να προβληματίζονται ιδιαίτερα σε αυτή την ερώτηση, συγκεκριμένα οι δείκτες κατά φθίνουσα σειρά ήταν οι εξής: άτομα που η ηλικία τους έληγε σε «9» 3.28, σε «8» 3.27, σε «7» 3.27, σε «1» 3.26, σε «6» 3.25, σε «5» 3.25, σε «4» 3.24, σε «2» 3.24, σε «0» 3.24 και σε «3» 3.20.

3)   Σε επιπρόσθετο πείραμα για επιβεβαίωση των υποθέσεων, 337 άτομα κατηγοριοποιήθηκαν τυχαία για να απαντήσουν στις παρακάτω 3 ερωτήσεις: 

  • να γράψουν τι πρόκειται να κάνουν  αύριο (baseline control),
  • να γράψουν πώς θα ένιωθαν το βράδυ πριν τα γενέθλιά τους (birthday control), 
  • να γράψουν πώς θα ένιωθαν το βράδυ πριν αλλάξουν δεκαετία (experimental, π.χ. 25 ετών φανταστείτε το βράδυ πριν γίνετε 30).

Οι συμμετέχοντες αρχικά ανέφεραν την ηλικία και το φύλο τους και στη συνέχεια, συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο 12 σημείων το οποίο μετρούσε το βαθμό στον οποίο ήταν απορροφημένοι με την αναζήτηση νοήματος της ζωής τους (από το 1 : διαφωνώ έως το 7 : Συμφωνώ απόλυτα).  Όπως ήταν αναμενόμενο, η κατηγορία «γ» έδειξε ότι οι συμμετέχοντες έψαχναν μεγαλύτερο νόημα απ’ ό, τι στις άλλες 2 κατηγορίες, οι οποίες δεν είχαν και μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους.  Οι άνθρωποι που φαντάζονται ότι εισέρχονται σε μια νέα δεκαετία είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν το νόημα της ζωής τους.

 

Μαραθώνιος…

Άλλη μια επιβεβαίωση για την τάση που έχει αυτή η ηλικιακή ομάδα για εύρεση σκοπού και νοήματος είναι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με δεδομένα από αθλητικό site που συγκεντρώνει τους χρόνους από αγώνες τρεξίματος. Αυτή αφορά την αναζήτηση νοήματος μέσω θετικής συμπεριφοράς, τρέξιμο σε μαραθώνιο. Ερευνήθηκε αν οι ερασιτέχνες δρομείς ολοκληρώνουν ταχύτερα μαραθώνιους όταν είναι σε ηλικία 29 και 39, ή σε ηλικία 2 χρόνια πριν ή μετά από αυτές τις ηλικίες.

1) Αναλύθηκαν οι  χρόνοι του μαραθωνίου 100 δρομέων οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει μαραθωνίους σε ηλικία 29 ή 39 ετών και είχαν τρέξει έστω σε έναν ακόμη μαραθώνιο κατά τη διάρκεια 2 χρόνων πριν και έναν μετά από αυτή την ηλικία. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μαραθώνιος στην ηλικία των 29 και 39 ετών ήταν ταχύτερος από ότι στον προηγούμενο ή  στον επόμενο μαραθώνιο και στα δύο φύλα.

2) Στη συνέχεια εξετάστηκαν οι πρώτοι 500 μαραθωνοδρόμοι ηλικίας 25 έως 64 ετών, από αυτούς περίπου το 48% ήταν σε ηλικία που τελείωνε σε «9».

 

Τα αποτελέσματα αυτά συμβάλλουν στην αυξανόμενη βιβλιογραφία που υποδηλώνει ότι , αν και οι άνθρωποι μεγαλώνουν συνεχώς, το πέρασμα του χρόνου είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τις σκέψεις και τις δράσεις τους σε κάποια ηλικία από ό, τι σε άλλες. Οι άνθρωποι που είναι σε ηλικία που τελειώνει σε «9» είναι ιδιαίτερα απασχολημένοι με τη ηλικία και το νόημα της ζωής, γεγονός που συνδέεται με εκδήλωση συμπεριφορών, θετικών ή αρνητικών  που υπονοούν μια αναζήτηση ή αξιολόγηση του νοήματος της ζωής τους.