Τι θα σας κάνει να ξεχωρίσετε ως Group Trainer!

Ίσως η πιο μεγάλη δυσκολία στο να είναι κανείς Group Instructor, είναι ότι απαιτεί να έχει διαρκώς ενέργεια και δυναμισμό, ώστε να καταφέρει να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες να γυμναστούν με ενθουσιασμό και να καταφέρουν να ιδρώσουν με προθυμία!

Υπάρχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά και δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε στο χώρο των ομαδικών προγραμμάτων και να ξεχωρίσετε. Εμείς σας παρουσιάζουμε 10 σημαντικά στοιχεία και να θυμάστε πως όλα αποκτούνται με εκμάθηση και εξάσκηση, κάνοντάς σας ακόμη καλύτερους Trainers!

1)    Χιούμορ

Ως γυμναστές ομαδικών προγραμμάτων, πρέπει μεν να είστε επαγγελματίες, αλλά όχι εις βάρος της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος όπου οι ασκούμενοι δε θα περνούν καλά. Το γέλιο μπορεί να βοηθήσει τους ασκούμενους να ανακουφιστούν από την κόπωση που φέρνει μια έντονη άσκηση ή να βρεθούν σε ένα οικείο περιβάλλον που θα νιώσουν άνετα για να τα καταφέρουν σε μια δύσκολη άσκηση. Ακόμη και όταν κάνετε εσείς ένα λάθος, ως εκπαιδευτές, θα πρέπει να είστε σε θέση να αυτοσαρκαστείτε και να γελάσετε με τον εαυτό σας, αποφορτίζοντας έτσι την ατμόσφαιρα.

2)    Εμφάνιση

Η εμφάνισή σας θα πρέπει να δείχνει ότι είστε επαγγελματίες και παράλληλα κομψοί. Επιλέξτε λιτά ρούχα που θα σας κρατούν επαρκώς καλυμμένους κατά τη διάρκεια του μαθήματός σας. Αν έχετε μακριά μαλλιά, κρατήστε τα μακριά από το πρόσωπό σας, ώστε να είστε σε θέση να επικεντρωθείτε στις δεξιότητες διδασκαλίας σας και όχι στην εμφάνισή σας. Μπορεί ο εργασιακός χώρος  και η μουσική επιλογή στο κάθε μάθημα, να έχει το δικό του μοναδικό στυλ ή ενδυμασία, ωστόσο μια επαγγελματική και προσεκτική εμφάνιση είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή.

3)    Συμπεριφορά

Τίποτα δεν είναι πιο απωθητικό από έναν εκπαιδευτή που σε κοιτά αφ’ υψηλού! Μην ξεχνάτε ότι έχετε την ευκαιρία να επηρεάσετε τους ανθρώπους που επέλεξαν να αξιοποιήσουν τον πολύτιμο χρόνο τους μαζί σας για να χαλαρώσουν και να μάθουν από εσάς . Να είστε καλοί. Να είστε ευγενικοί. Το ρητό που αναφέρει ότι «μπορείτε να αποκτήσετε περισσότερες μέλισσες, με το μέλι» είναι αλήθεια!

4)    Ενέργεια

Είναι μεταδοτική. Μοιραστείτε τη δική σας, γιατί η τάξη, σας χρειάζεται. Μπορεί να δημιουργείτε ωραίες και δύσκολες χορογραφίες, να είστε γνώστης του αντικειμένου, ωστόσο χωρίς και λίγο ταλέντο, οι τάξεις σας μπορεί να μη γεμίζουν. Αυτό δε σημαίνει ότι η προσωπικότητά σας πρέπει να υπερτερεί,  όμως η σκηνική παρουσία είναι σημαντική. Σκεφτείτε ότι είστε μπροστά σε τόσο κόσμο! Πρέπει να είστε ελκυστικοί. Η επιλογή της μουσικής επίσης ένα σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία ενός ωραίου κλίματος, γεμάτο θετική ενέργεια. Αφιερώστε χρόνο να βρείτε τη μουσική που αντιπροσωπεύει εσάς και το προσωπικό σας στιλ.

5)    Χαμόγελο

Αυτό μπορεί να σας φαίνεται δεδομένο, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί. Ανήκουμε στο χώρο της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων. Χαμογελάστε στην τάξη σας! Χαμογελάστε πριν καν ξεκινήσετε το μάθημα! Μείνετε χαμογελαστοί κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το μάθημα! Δώστε την εικόνα στους μαθητές σας ότι σας αρέσει που βρίσκεστε εκεί. Το χαμόγελό σας μπορεί να είναι το μόνο χαμόγελο που παίρνουν όλη την ημέρα. Είναι σαν μια ηλιαχτίδα. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ. Θα σας κάνει να νιώσετε καλά, και εσάς και όσους το βλέπουν!

6)    Εκπαίδευση

Η σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης είναι μεγάλη σε όλους τους τομείς. Μείνετε σε εγρήγορση και μέσα στα δεδομένα της κάθε εποχής. Παρακολουθήστε σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και συνέδρια, που θα σας βοηθήσουν να ανανεώνετε και να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας. Παρακολουθήστε μαθήματα άλλων Group Instructors. Ποτέ μη θεωρήσετε ότι τα ξέρετε όλα. Ακόμα κι αν έχετε πολλά χρόνια εμπειρίας στον κλάδο, θα πρέπει πάντα να μαθαίνετε κάτι νέο και να προσαρμόζεστε στις ανάγκες του χώρου μας. Να απαιτείτε πάντα το καλύτερο από τον εαυτό σας!

7)    Ταπεινότητα

Παραδεχτείτε ότι δεν είστε τέλειοι. Ακούστε εποικοδομητικές συμβουλές. Αφήστε για λίγο την υπερηφάνεια και το «εγώ» σας. Όταν κάνετε κάποιο λάθος, αποδεχτείτε το. Αυτό επιτρέπει στους μαθητές σας να κάνουν και εκείνοι λάθη, ως άνθρωποι, και να αισθάνονται φυσιολογικά. Είναι σημαντικό στοιχείο και στο χώρο του Fitness και στη ζωή! Είναι καλό να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να γνωρίζετε τα πάντα. Αυτό θα βοηθήσει τα τμήματά σας να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν.

8)    Ισορροπία

Οι Trainers έχουν την τάση να περιορίζουν τα ενδιαφέροντά τους σε θέματα άσκησης, fitness, διατροφής και νέων κινήσεων, με αποτέλεσμα συχνά να παραβλέπουν τα υπόλοιπα ενδιαφέροντά τους, όπως τον ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Θα σας κάνει καλό να απενεργοποιήσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές για λίγο και να ηρεμήσετε χωρίς να ακούτε τίποτα. Θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία και την ευημερία σας. Ένας Group Exercise Manager κάποτε είπε σε μια Instructor, που έπρεπε να λείψει λόγω του άρρωστου μωρού της, "Μην ανησυχείς, καλή μου, ένα απλό μάθημα είναι!». Το να επιδιώκετε να είστε οι καλύτεροι του είδους είναι κάτι που πρέπει να επιβραβεύεται και για μερικούς μπορεί να αποτελεί μοναδικό στόχο. Ωστόσο, όταν συνειδητοποιήσετε ότι η ζυγαριά γέρνει προς τη μια πλευρά περισσότερο, τότε λάβετέ το ως σημάδι ότι έχετε χάσει την ισορροπία. Ο στόχος σας πρέπει να είναι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωή

9)    Διασκέδαση

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον διασκέδασης και χαράς. Αν τα μέλη σας δε διασκεδάζουν, δεν πρόκειται να ξαναέρθουν! Τους χρειάζεστε στις τάξεις σας και στους χώρους που εργάζεστε. Αυτοί πρόκειται να πληρώσουν τον μισθό σας. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, τη δημιουργικότητά σας και κάντε τη διαφορά. Για παράδειγμα, αν κάποιος γιορτάζει στην τάξη, γιορτάστε το! Ή κάντε ένα θεματικό μάθημα μέσα στον μήνα ή τις Απόκριες ντυθείτε και κάντε το μάθημα αποκριάτικο! Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και σπάστε τη ρουτίνα. Υπάρχουν λίγα μέρη στην καθημερινή ζωή, όπου είναι ασφαλές και αποδεκτό να φωνάζετε και να γελάτε. Αξιοποιήστε το και επωφεληθείτε από αυτό!

10)   Ομαδική Εργασία

Να είστε θετικοί σε αντικαταστάσεις συναδέλφων και να απαντάτε στα μηνύματά τους! Καλύψτε τα μαθήματά σας εσείς οι ίδιοι και όχι ο Manager σας. Η επιτυχία ενός μαθήματος, καθώς και η συνολική εικόνα του χώρου που εργάζεστε εξαρτώνται από όλους σας! Η αλληλοβοήθεια αποτελεί σημαντικό συστατικό επιτυχίας για να τα καταφέρετε και να ξεπεράσετε τυχόν δυσκολίες.

One Team… One Target!