Ταξίδια και Άσκηση: ένα σχέδιο δράσης που θα σας διατηρήσει δραστήριους

Είναι πολύ εύκολο ένα ταξίδι διακοπών ή ένα επαγγελματικό ταξίδι να αποδυναμώσει ή και να «καταστρέψει» το πρόγραμμα γυμναστικής  και διατροφής σας. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος κάτι τόσο ευχάριστο, όπως οι διακοπές, ή ένα υποχρεωτικό επαγγελματικό ταξίδι να σας αφήνει την αίσθηση του ανθυγιεινού κατά την επιστροφή.

Με λίγη έρευνα, σωστό προγραμματισμό και τις συμβουλές του προσωπικού σας Trainer, μπορείτε να ακολουθήσετε ένα εύκολο πρόγραμμα που θα σας κρατήσει σε φόρμα όπου κι αν ταξιδεύετε. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο υγιείς και γεμάτοι ενέργεια κατά την επιστροφή από ό,τι όταν φύγατε.

 

Πάρκα ή Παιδικές Χαρές και Μνημεία...

Αν νομίζετε ότι δεν υπάρχουν χώροι για άσκηση, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία! Κάθε πόλη έχει μια μεγάλη σκάλα, γήπεδα ή ψηλά κτίρια που δεν απαιτούν μεταφορικό μέσο. Εάν οι σκάλες δεν είναι το καλύτερό σας, οι πόλεις έχουν πολλά ιδανικά μέρη για περπάτημα, τρέξιμο ή ακόμα και πεζοπορία. Ζητήστε από το προσωπικό του ξενοδοχείου σας να σας ενημερώσει αν υπάρχουν πάρκα και μονοπάτια γύρω από το ξενοδοχείο ή έναν τοπικό χάρτη για πεζοπορία στο βουνό, αν είστε λάτρης του είδους. Μια άλλη ιδέα είναι να ζητήσετε ένα χάρτη της πόλης και να μάθετε πόσοι από τους προορισμούς σας είναι προσβάσιμοι με τα πόδια. Το περπάτημα θα αυξήσει τη φυσική σας κατάσταση, ενώ παράλληλα θα μειώσει τα έξοδά σας. Πριν από την αναχώρησή σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου σας (γυμναστήριο, πισίνα, κτλ)  και φυσικά να πάρετε μαζί μας ρούχα για προπόνηση. Αν δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω κοντά σας, σίγουρα θα υπάρχει ένα τοπικό γυμναστήριο, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε για μια ημέρα με ένα μικρό κόστος. Δεν υπάρχουν όρια στην άσκηση που μπορείτε να κάνετε! Γνωρίστε την πόλη καλύτερα, ανακαλύψτε περιοχές και δρομάκια με τα πόδια και αξιοποιήστε στο έπακρο το ταξίδι σας. 

 

Καρδιοαναπνευστική προπόνηση και δύναμη, χωρίς δικαιολογίες!

Εάν το ξενοδοχείο σας δεν παρέχει αθλητικές εγκαταστάσεις, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα σχοινάκι και ένα λάστιχο. Είναι και τα δύο πολύ ελαφριά και εύκολο να μεταφερθούν. Το  σχοινάκι είναι μια από τις καλύτερες μορφές καρδιαγγειακής άσκησης και μπορείτε να το κάνετε οπουδήποτε. Με το λάστιχο και ένα καλό πρόγραμμα, για να σας κρατήσει το ενδιαφέρον, μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να δυναμώσετε ολόκληρο το σώμα σας, χωρίς να πάτε απαραίτητα στο γυμναστήριο ή να χρειάζεστε άλλο εξοπλισμό. Τέλος, οι ασκήσεις σωματικού βάρους, όπως push-ups και οι κοιλιακοί, δεν απαιτούν καθόλου εξοπλισμό και είναι πολύ αποτελεσματικές. Το θέμα είναι να εντάξετε στην καθημερινότητά σας αυτό το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να το ακολουθήσετε πιστά. Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να προγραμματίσετε την προπόνησή σας μια συγκεκριμένη ώρα κάθε δεύτερη μέρα για 20 έως 60 λεπτά.

 

Διασκεδάστε!

Φροντίστε να απολαύσετε το ταξίδι σας και να εξερευνήσετε όσο περισσότερο μπορείτε την περιοχή που έχετε ταξιδέψει. Θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας άνετα παπούτσια για να μπορείτε εύκολα να μετακινηθείτε με τα πόδια , ενώ παράλληλα θα κάνετε άσκηση. Ανεξάρτητα από τους λόγους του ταξιδιού σας - επαγγελματικοί ή διακοπές - είναι καλό να αφιερώνετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας κάθε μέρα. Η ώρα που θα επιλέξετε να κάνετε άσκηση θα σας κάνει να βελτιώσετε την υγεία σας και θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. 

 

Διατροφικές Συμβουλές...

  • Πάντα να πίνετε άφθονο νερό , ιδιαίτερα αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο.
  • Σκεφτείτε ένα υγιεινό γεύμα πριν πάτε στο εστιατόριο και επιλέξτε κάτι κοντινό στην αρχική σας σκέψη.
  • Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, θα αποφύγετε την αίσθηση της πείνας και την υπερκατανάλωση τροφής.
  • Προμηθευτείτε υγιεινά σνακ που μπορείτε να έχετε μαζί σας πάντα, έτσι ώστε να μη βρεθείτε πεινασμένοι μπροστά από το μίνι μπαρ.
  • Δοκιμάστε την τοπική κουζίνα, ωστόσο φροντίστε τα υπόλοιπα γεύματά σας να αποτελούνται από τροφές με χαμηλές θερμίδες και λιγότερα λιπαρά.

Καλά ταξίδια, χωρίς δικαιολογίες ή τύψεις και πολλή άσκηση!!!

 

Πηγή: Schlosberg, S. (2002). Fitness for Travelers: The Ultimate Workout Guide for the Road. Boston: Houghton Mifflin Books