Τα 10 κορυφαία οφέλη του Aqua Aerobic

Η άσκηση στο νερό αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς και θεραπευτικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Τα ευεργετικά οφέλη του νερού βοηθούν στην ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας, της μυϊκής δύναμης και αντοχής, χωρίς να επιβαρύνονται οι αρθρώσεις!

Σας παρουσιάζουμε τα 10 κορυφαία οφέλη του Aqua Aerobic:

1)      Αύξηση της μυϊκής δύναμης: Το νερό είναι ένα μεταβαλλόμενο προϊόν της φύσης και απρόβλεπτο στις κινήσεις του. Δεδομένου ότι ρέει σε πολλαπλές κατευθύνσεις, η αντίσταση στην πισίνα μπορεί να είναι από 4 έως 42 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι στον αέρα, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια δυνατή προπόνηση των μυών του σώματος. Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι 12 εβδομάδες τακτικής αερόβιας άσκησης στο νερό μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη δύναμη, την ευλυγισία και την ευκινησία.

 

2)      Βελτίωση αντοχής: Σε αντίθεση με τα κλασικά βάρη, που απαιτούν από το σώμα είτε να ωθεί είτε να τραβά επιπλέον βάρος, η αντίσταση στο νερό γίνεται με πιο φυσικό τρόπο, αφού αρκεί το νερό ως μέσο για την άσκηση και δεν απαιτείται απαραίτητα επιπλέον βάρος.

 

3)      Αύξηση της ευλυγισίας: Κατά τη διάρκεια της άσκησης στο νερό, η κίνηση σε διάφορες κατευθύνσεις και η προσαρμογή του σώματος κατά την ώθηση και την έλξη στο υγρό στοιχείο, βοηθά τις αρθρώσεις να αυξήσουν το εύρος της κίνησής τους και τους μύες να βελτιώσουν την ευλυγισία τους.

 

4)      Άσκηση χωρίς κραδασμούς: Η άσκηση στο έδαφος συνήθως περιλαμβάνει αρκετούς κραδασμούς, όσο προσεκτικοί και αν είστε, είτε σε απλές μετακινήσεις (low impact) είτε κατά την προσγείωση σε κινήσεις που περιλαμβάνουν άλματα (high impact). Η άνωση του νερού βοηθά στην αισθητή μείωση των κραδασμών, αφού το σώμα δεν έχει το ίδιο βάρος μέσα στο νερό, και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις ακόμη και αν τρέχετε στο νερό. Ακριβώς για αυτό το λόγο είναι ιδανικός τρόπος εκγύμνασης για άτομα με αρθρίτιδα ή κατά την αποκατάσταση τραυματισμών.

 

5)      Μειώνει τις πιέσεις στις αρθρώσεις: Μελέτες έχουν δείξει πως ασκήσεις που εκτελούνται στο νερό, όπως το Aqua Aerobic, ελαφρύνουν τις πιέσεις που ασκούνται στις αρθρώσεις από φυσιολογική φθορά, όπως για παράδειγμα η αρθρίτιδα. Η άσκηση στο νερό έχει αποδειχθεί ότι είναι η κορυφαία μορφή θεραπείας για άτομα που πάσχουν από προβλήματα στις αρθρώσεις.

 

6)      Μειώνει το στρες και το άγχος: Το Aqua Aerobic αποτελεί μια από τις πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες που μπορεί να επιλέξει κανείς για να ανακουφιστεί από το άγχος. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που είναι τόσο δημοφιλές στις καλοκαιρινές αποδράσεις. Μια μελέτη που διεξήχθη, διαπίστωσε ότι στις γυναίκες που έκαναν Aqua Aerobic μειώθηκαν σημαντικά οι δείκτες του άγχους και η αρνητική διάθεση.

 

7)      Αυξάνει τις καύσεις θερμίδων: Ο συνδυασμός της καρδιοαναπνευστικής προπόνησης με την παράλληλη προπόνηση δύναμης και αντοχής στο νερό εξασφαλίζει στο σώμα μια πλήρη προπόνηση. Ανάλογα με την ένταση της δραστηριότητας, την αντίσταση (συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης επιβάρυνσης, όπως αλτήρες, λάστιχα, ζώνες με επιπλέον βάρος, κλπ), τη θερμοκρασία του νερού, τον όγκο και την πλευστότητα, το σώμα μπορεί να κάψει περίπου 400-500 θερμίδες σε μια ώρα άσκησης.

 

8)      Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος: Η πίεση του νερού επιτρέπει την καλύτερη και αποτελεσματικότερη κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και μακροπρόθεσμα την καρδιακή συχνότητα στην ηρεμία. Με αυτόν τον τρόπο η καρδιά διατηρεί την παραγωγικότητά της, ενώ παράλληλα μειώνεται το άγχος που συχνά την επιβαρύνει.

 

9)      Μια δροσερή επιλογή άσκησης: Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, η σκέψη για άσκηση στον καυτό ήλιο δεν αποτελεί τόσο ελκυστική επιλογή. Το Aqua Aerobic μπορεί να καλύψει την ανάγκη για άσκηση ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες, αφού σας επιτρέπει να ασκηθείτε σε δροσερό και αναζωογονητικό περιβάλλον.

 

10)   Άσκηση για όλους: Το Aqua Aerobic είναι τόσο δημοφιλές γιατί είναι ιδανικό για οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα και για όλα τα επίπεδα ασκουμένων. Οι νεότερες γενιές μπορούν να απολαύσουν μια διασκεδαστική δραστηριότητα στο νερό (ενίσχυση οικογενειακών δεσμών και φιλίας), ενώ οι παλαιότερες γενιές καλύπτουν την ανάγκη τους να διατηρήσουν ένα μέτριο επίπεδο φυσικής κατάστασης.