Η σημασία του τρόπου σκέψης στην επίτευξη των στόχων σας…

Στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου προς έναν προπονητή «Τι θα συμβεί αν η ομάδα σας χάσει αυτό το παιχνίδι;», η απάντησή του ήταν «Δε συνηθίζω να σκέφτομαι με αυτόν τον τρόπο. Όταν προπονείσαι, εξασκείσαι και προετοιμάζεσαι, δε σκέφτεσαι την ήττα». Και πόσο σωστή είναι αυτή η αντίληψη! Προφανώς, αυτός ο προπονητής έχει εκπαιδεύσει τη σκέψη του το ίδιο καλά με το σώμα του. Το μυαλό είναι ο πιο ισχυρός «μυς» του σώματος και μπορεί πραγματικά να καθορίσει την πορεία ενός παιχνιδιού προς την επιτυχία.

Όποιος και αν είναι ο ατομικός στόχος των ασκούμενων, το κοινό χαρακτηριστικό εκείνων που τον επιτυγχάνουν τελικά είναι μια θετική νοοτροπία και σκέψη προς αυτόν. Χρειάζεται κόπος και δεν πρόκειται συμβεί μέσα σε μια μέρα, αλλά είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και στην αποτυχία. Όταν ασκείται κάποιος, υπάρχει σωματική κόπωση και κατά συνέπεια χρειάζεται ξεκούραση και σωστή διατροφή. Το ίδιο ισχύει και για το νου, χρειάζεται κόπος για να «εκπαιδεύσει» κανείς τον τρόπο σκέψης του, και στην περίπτωση που το αμελήσει, αυτός γίνεται αδύναμος.

 

Οι 3 πλευρές της ζωής…

Πώς, όμως, μπορεί κανείς να διαμορφώσει τον τρόπο σκέψης του; Ειδικά όταν η ψυχική του κατάσταση διαφέρει.  Για παράδειγμα, όταν κανείς είναι γεμάτος αυτο-αμφιβολία, ασκεί έντονη αυτοκριτική ή νιώθει φόβο, πώς μπορεί να βρει έναν τρόπο να μετατρέψει αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα, ώστε τελικά να τον βοηθήσουν να πετύχει το στόχο του;

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου George Washington συνόψισε την προοπτική της ζωής ως ένα τρίγωνο:

Το σημείο 1 είναι οι σκέψεις / πεποιθήσεις.

Το σημείο 2 είναι τα συναισθήματα / συγκινήσεις.

Το σημείο 3 είναι δράσεις.

Συχνά περνά κανείς τη ζωή του αφήνοντας τα σημεία 1 και 2 να  καθορίσουν το σημείο 3. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο, ακόμη και "αυτο-σαμποτάζ". Αν θεωρεί ή πιστεύει κανείς ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, τότε μπορεί ενισχύονται τα αρνητικά συναισθήματα, και πιθανότατα δεν θα αναλάβει δράση ποτέ. Αλλά τι θα γίνει αν αρχίσει να λειτουργεί με το σημείο 3, αναλαμβάνοντας πρώτα δράση μπροστά από τις σκέψεις και τα συναισθήματα; Για παράδειγμα, ας πούμε ότι θέλει κάποιος να πάει για τρέξιμο. Πριν ξεκινήσει, μπορεί να αισθάνεται άγχος, κούραση ή ανικανότητα, ωστόσο, αν αγνοήσει τις αρνητικές του σκέψεις και ξεκινήσει τη δραστηριότητα, θα τα καταφέρει, και τελικά αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα θα έχουν μια θετική κατάληξη που θα ενδυναμώσει και την άποψή του για τις ικανότητές του.

Αυτό ισχύει είτε πρόκειται να τρέξει κανείς ένα μαραθώνιο είτε πρόκειται να αναλάβει μια θέση εργασίας. Μερικές φορές είναι καλύτερο να λειτουργεί κανείς με τη δράση και να ακολουθούν οι σκέψεις και τα συναισθήματα. Αν γίνει αντίστροφα, η ζώνη άνεσης που έχει δημιουργήσει ο καθένας για τον εαυτό του, μπορεί να τον εμποδίσει να φτάσει τους στόχους και τις επιθυμίες του.

 

Το μοντέλο «Είμαι, Κάνω, Έχω»

Ένας εναλλακτικός τρόπος σκέψης είναι το μοντέλο "Είμαι, Κάνω, Έχω". Είναι στην ανθρώπινη φύση να πέσει κάποιος στην παγίδα της λογικής, «Αν είχα πολλά χρήματα, θα μπορούσα να προσλάβω έναν προσωπικό γυμναστή, και στη συνέχεια θα ήμουν σε φόρμα». Ή «Αν μπορούσα να γυμναστώ, τότε θα ήμουν σε φόρμα και θα μπορούσα να έχω πολλά χρήματα». Όταν σκέφτεται και λειτουργεί κανείς με αυτόν τον τρόπο, το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι δε θα είναι ποτέ ικανοποιημένος, ούτε θα έχει έμπνευση να αλλάξει κατεύθυνση προς το στόχο του. Αντιθέτως, ο τρόπος σκέψης θα έπρεπε να είναι ο εξής «Είμαι σε φόρμα, κάνω άσκηση, και έχω πολλά χρήματα». Πρέπει να κατανοήσει και να πραγματοποιήσει κανείς το τι ή ποιος θέλει να είναι την κάθε στιγμή. 

Πείτε στον εαυτό σας ότι ΕΙΣΤΕ αυτός που θέλετε να είστε. Από τη στιγμή που θα το κάνετε αυτό, όλα τα άλλα θα μπουν στη θέση τους. Όταν θα καταφέρετε να «εκπαιδεύσετε» τον τρόπο σκέψης σας και να καθοδηγείτε τη νοοτροπία σας από τις ενέργειές σας, θα είστε ένα βήμα πριν την επίτευξη των στόχων σας!